nedeľa 9. októbra 2011

O tom, aké to celé bolo a čo som si doniesla

Niektoré z Vás chceli počuť ešte niečo viac o Sri Lanke. Ako som spomínala, nebývali sme v hoteli, ale v dome priamo na pláži. Túto destináciu sme si vybrali z toho dôvodu, že dom, v ktorom sme bývali vlastní Honzova rodina. Takže ubytovanie sme mali v podstate free. Ak by si niekto chcel vyskúšať takýto typ dovolenky, môže ma kontaktovať. Dom sa bude dať v blízkom čase prenajímať, ale teraz sa ešte dokončujú posledné úpravy. 
Čo sa týka jedla, mali sme viac možností. Mohli sme si variť samy, čo by samozrejme nemalo zmysel. Takže sme využívali miestne reštaurácie. Ceny sú rôzne, záleží od jedla. Morské plody a ryby sú drahšie ale na naše pomery zasa smiešne lacné. Keď rátam do toho, že všetko je čerstvé a ulovené priamo v ten deň. Tak napríklad tanier kreviet vychádzal na cca 130kč. Dalo sa najesť aj v miestnom hoteli, ale ceny boli raz také.  Honzo ryby neje, takže on si musel vystačiť s ryžou, cestovinami, prípadne mäsom. Ja zasa ryby milujem, tak to mi teraz rozhodne bude chýbať. A poslednou možnosťou bolo nechať si navariť od našich housekeeprov.  Ovocie sa dalo kúpiť na každom kroku, výber bol fakt pestrý. Takisto stánkov s rybami bolo popri pobreží množstvo.
Pôvodne sme chceli ísť s ďalšími ľuďmi, čo nakoniec padlo a ostali sme len my dvaja. Nevýhodou bolo hlavne, že ceny výletov sú nastavené na skupinu, platí sa za auto, nie počet osôb. Výletov sme absolvovali len niekoľko. Väčšinou to boli miesta poblíž našej Dickwelly a potom safari v národnom parku Yala. 
Obloha nie je nikdy jasná, je akoby pod mrakom ale neprší. Striedajú sa obdobia tepla a monzúnov. Sezóna začína tak v decembri, kedy teplota vystúpa ešte o pár stupňov vyššie. Teplota océanu je celoročne cca 27 stupňov. Pláže, ako som písala pred tým, sú nádherné. Dá sa kúpať v podstate kdekoľvek, ale treba dávať pozor na veľké vlny a silné prúdy, ktore ťahajú smerom od pobrežia. Tým, že krajina sa nachádza v rovníkovej oblasti, stmieva sa už o šiestej a v priebehu pár minút je tma ako v rohu. Ulice sú však veľmi málo osvetlené, tak sme sa von pre istotu veľmi nezdržovali.
So zvieratami sme nemali nijaký problém. Všade sa pohybujú hnedé psy rovnakej rasy, množstvo gekonov a veveričiek. Raz sme mali na záhrade aj hada. A s komármi nie je až taký problém, ako by sa mohlo zdať. Skôr je to individuálne, na mňa sadali stále, ale Honzo mal len pár štípancov.
Život tam sa slovami opisuje ťažko, treba to vidieť a zažiť. Všade je nesmierna chudoba, pracovných príležitostí veľmi málo ale napriek tomu sa každý usmieva. Všetko tam plynie pomaly, nie je kam sa ponáhľať. Ženy ostávajú doma pri deťoch, sem-tam som nejakú videla ako predavačku. A za volantom už vôbec ani jednu. Domky, v ktorých žijú sú veľmi jednoduché. Záchod vonku, sprcha tiež. Niekde nie sú ani dvere a všade panuje taká tá špinavosť, zašlosť. 
Tým, že sme boli v dennom kontakte s obyvateľmi, životom, bol to fakt silný zážitok. Na mňa možno až príliš. Honzo sa tam isto chce vrátiť a prejsť stredozemie s čajovými plantážmi a kde je to vraj zasa o niečom úplne inom než na pobreží. Mne asi budú stačiť fotky, zatiaľ nemám pocit, že by som sa tam chcela zas ukázať. Možno časom. Každopádne som rada za túto skúsenosť.

 Najkrajší hrnček na zimné čaje. Vzhľadom nie je teda typický pre túto krajinu, ale drevené sošky slonov sa mi kupovať nechcelo.
 Čaje a káva. Keďže sme sa nedostali na tie čajové plantáže, musela som sa uspokojiť aspoň s týmito z obchodu. 
 Srílanské keksíky s názvom "Hawaian cookies", chilli pasta, ktorá je súčasťou väčšiny jedál a také miešané slané dobroty.
 Opäť cupcake mug.
 Mušle zbierané mnou a deťmi od vedľa. Dostala som ich výmenou za keksík. A volali ma Kiwi, miesto Ivi.
 Veľmi sladká knižka, náramok z kokosového dreva a Miss Dior Chérie kúpená na letisku v Duty Free.
Plná receptov na rôzne dobroty. Okrem iného aj známe veci typu cheesecake, sachertorte, muffins, brownies, macarons, cookies či baklawu. Takže môžem sa pustiť do pečenia.

Týmto článkom ukončujem svoje leto. Na chodbe ma čakajú ešte sandále, ktoré treba odložiť na prezimovanie. Idem von nadýchať sa chladného vzduchu a potom rovno do postele pod deku s horúcim čajom. Prajem všetkým pekný zvyšok nedele!

29 komentárov:

  1. To je naprosto úžasný, taky bych někdy chtěla něco takovýho zažít..někam tam se podívat..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ten hrnček je úžasný! a to meno Ivi-Kiwi,milé :) hor sa do pečenia a potom sa nám pochváľ čo dobré si napiekla ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hrozně moc bych se tam jednou také chtěla podívat a zažít vše na vlastní kůži. Věřím, že je to silný zážitek.. Skvělý článek!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to muselo být strašně zajímavé! takový zážitek:)) dík za iformace, přijdou mi fakt celkem unikátní:)!
    a ty mušle..nádhera:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super článok, dosť som sa o Srí Lanke dozvedela...je mi veľmi ľúto že žije také množstvo chudobných ľudí v tak krásnej krajine.
    Tá knižka s dobrotami vyzerá naozaj lákavo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ten hrnček !
    najkrajšíí na svete.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Linda: tak jej ho nakreslím
    Veruška: je to smutné, ale bohužiaľ taká je realita a to nielen v tejto krajine

    OdpovedaťOdstrániť
  8. uuuu, a já to chci úplně všechno! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. supr!
    a ten hrnek, panečku...
    mě by ještě zajímala víc ta finanční stránka... kolik vás to tak zhruba vyšlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Cirka: letenky stáli 30 tisíc a tam sme nechali necelých 20

    OdpovedaťOdstrániť
  11. verim, ze to bol pre teba silny zazitok, mnoho krajin je ma tuto realitu, ale ked to vidis na vlastne oci je to nieco uplne ine, a dokazem pochopit, ze ti zatial staci z obrazkov...a krasne si napisala ten clanok, raz by som sa tam rada pozrela, ale najprv si budem muset zarobit na letenku, tak ked tak potom sa ti ozvem;)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Musel to být opravdu zážitek, obohacující zkušenost.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Cheescake ♥ :) Hneď som na také dostala chuť !
    A ten hrnček úplne najlepší :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ty jsi teda rychlik .) diky za info! ze suvenyru u mne vede samozrejme hrnecek a knizka .) mnamm .)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. evie: no letenka nie je najlacnejšia, makala som na to celé prázdniny, ale ten zážitok je potom na celý život

    OdpovedaťOdstrániť
  16. úžasné :)
    krásny hrnček a mušličky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. úžasný článok! :) a ten čaj máme doma tiež, origoš zo Srí Lanky! Inak ja byť tebou, určite by som sa tam hneď chcela vrátiť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ten hrnek je super! Jinak jsem díky tobě ze Srí Lanky totálně hotová! Myslíš, že bys mi mohla napsat info hned jak by začali rodiče tvého přítele dům pronajímat? Určitě bych měla zájem. Díky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. ja viem, ze letenky su drahe, len vdaka nim mozeme poznavat veci nepoznane, niekto si potrpi na materialne veci, niekto na zazitkove a niekto to spaja:)....

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Hanah: jasne, keď to bude aktuálne, dám vedieť .)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ty čaje, mňam. O hrnku ani nemluvím, je k nakousnutí:)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. že Kiwi :)
    inak my chodíme dovolenkovať tiež po súkromí

    leimple.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Tak z toho hrnečku nemůžu! Je táák rozkošnej*

    OdpovedaťOdstrániť